Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Łożyska w suporcie oraz główce ramy - składanie mechanizmu korbowego
|
Autor |
Wiadomość |
Linux
.
Liczba postów: 247
Imię: Kuba
Pojazd: Inny
|
Łożyska w suporcie oraz główce ramy - składanie mechanizmu korbowego
Witam.
Jako, że pracuję nad przywróceniem do czasów świetności pewnego wiekowego składanego Rometa nasuwa mi się pytanie co do łożysk.
Zakupiłem nową korbę z osią i wszystkimi miskami etc. Zostawiłem kuleczki w wiankach. Co do sterów to mam zamiar wymienić również na wianki. Czy nie lepszym rozwiązaniem będzie dołożenie kilku kulek i pozbycie się wianków? Z tego co czytałem sprzyja to mniejszej awaryjności i lepszemu działaniu, czy rzeczywiście jest aż taka różnica? Jak Wy jeździcie?
Kolejne pytanie tyczy się mechanizmu korbowego. Czy zdejmowanie korby i składanie (wybijanie, wbijanie klinu) znacząco wpływa na powstawanie luzów? I czy łożyska (jeżeli w wiankach), powinny być skierowane wiankiem w stronę miski czy konusa? Jakoś lepiej kręciło się u mnie z wiankiem w stronę miski i tak zostawiłem.
Pozdrawiam
|
|
24-06-2014 15:46:48 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Łożyska w suporcie oraz główce ramy - składanie mechanizmu korbowego
(24-06-2014 15:46:48)Linux napisał(a): Czy nie lepszym rozwiązaniem będzie dołożenie kilku kulek i pozbycie się wianków?
Może i tak, spróbować możesz.
(24-06-2014 15:46:48)Linux napisał(a): Z tego co czytałem sprzyja to mniejszej awaryjności i lepszemu działaniu, czy rzeczywiście jest aż taka różnica? Jak Wy jeździcie?
Ja jeżdżę z wiankami, nigdy nie próbowałem zastąpienia ich samymi kulkami.
(24-06-2014 15:46:48)Linux napisał(a): Kolejne pytanie tyczy się mechanizmu korbowego. Czy zdejmowanie korby i składanie (wybijanie, wbijanie klinu) znacząco wpływa na powstawanie luzów?
Prędzej wyrobisz klin niż jego gniazdo w korbie.
(24-06-2014 15:46:48)Linux napisał(a): I czy łożyska (jeżeli w wiankach), powinny być skierowane wiankiem w stronę miski czy konusa? Jakoś lepiej kręciło się u mnie z wiankiem w stronę miski i tak zostawiłem.
Kulkami w stronę miski.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
|
|
24-06-2014 16:09:24 |
|
1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post:1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post.
Linux (06-24-2014)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|